Golful Kotor: mini-ghid ici-colo

Iesind din Konavle (regiunea cea mai sudica a Croatiei, la sud-est de Dubrovnik, si veche posesiune a republicii Ragusa) si intrand in Muntenegru am trecut nu doar granita dintre Muntenegru si Croatia, ci si vechea granita dintre posesiunile republicii raguzane si cele ale republicii venetiene, cei doi rivali care si-au disputat cateva secole suprematia in acest colt al Adriaticii; intreaga parte sud-vestica a Muntenegrului de azi, adica atat zona golfului Kotor (incluzand orasele Kotor, Perast, Risan si Tivat), cat si o fasie de litoral adriatic la sud-est de golf (incluzand orasul Budva) au fost aproape 400 de ani sub stapanire venetiana, ca parti ale provinciei numita Albania Veneta, din sudul extrem al Dalmatiei; asa ca venetienii si-au lasat definitiv amprenta asupra istoriei si oraselor din zona.


Bocche di Cattaro i se spunea acum cateva secole golfului Kotor si regiunii din jur; Venetia a controlat asezarile din partile golfului Kotor inca de prin secolul X, preluand permanent dominatia zonei in 1420. Initial zona golfului era locuita de romanici care vorbeau mai ales limba dalmatiana, la fel ca in Dubrovnik sau in alte parti ale Dalmatiei; insa fiind la timona in golf, venetienii au asimilat fortat limba dalmatiana a localnicilor romanici, impunand in locul ei limba venetiana. Incepand cu perioada cuceririi Balcanilor de catre turci, in secolul XV, populatia slavilor crestini din Albania Veneta a crescut constant, astfel ca de la sfarsitul secolului XVII populatia dalmatiana, de limba romanica, era o minoritate in mijlocul majoritatii slave. Asa se face ca golful e bine cunoscut si sub numele venetian de Bocche di Cattaro, dar si sub cel slav de Boka Kotorska.


Dupa ce Napoleon a pus capat Republicii Venetiene in 1797, provincia Albania Veneta a trecut prin mai multe stapaniri: in 1805 a fost anexata la Regatul Napoleonic al Italiei, in 1809 a devenit parte a Provinciilor Ilirice ale Imperiului Francez, iar in 1815 intreaga Dalmatie, inclusiv orasul Kotor, a fost cedata Imperiului Habsburgic. In fine, in 1918 regiunea golfului Kotor a ajuns parte a Iugoslaviei.

Asa ca golful Kotor este aparte fata de restul Muntenegrului: avand un trecut dalmatian, venetian si catolic, Kotor a fost sute de ani afiliat cultural si istoric mai degraba lumii catolice si latine a Dalmatiei si Venetiei decat lumii ortodoxe a slavilor sudici; iar privelistile golfului sunt de neuitat, ceea ce ma face sa ii prevad un viitor turistic (cel putin) glorios; spunand ca golful Kotor este o intindere de apa limpede ca smaraldul inconjurata din toate partile de munti semeti, cu siguranta spun mult prea putin fata de cat merita frumusetea neverosimila a locurilor.

Geografii spun despre golful Kotor ca in realitate nici macar nu este un golf, ci este cel mai sudic fiord al Europei; dar asta conteaza mai putin: are peisaje de basm, vestigii ale unui trecut glorios cat se poate de venetian si comori turistice inca mult prea putin cunoscute.

Daca veti ajunge prin golf sigur merita sa vedeti orasele Kotor si Budva, vechi de multe secole si cu o alura arhitectonica pur venetiana; iar pentru frumusetea locurilor musai trebuie savurata stramtoarea Verige, avand pe fundal privelistea eterica a oraselului Perast si a insulelor Sf. Gheorghe si Gospa od Skrpjela. Golful Kotor este considerat atat de pretios incat intreaga regiune a golfului (inclusiv asezarile din jurul orasului Kotor) este declarata obiectiv pe lista patrimoniului mondial UNESCO, sub numele de Natural and Culturo-Historical Region of Kotor.


Intre noi fie vorba, muntenegrenii pe care ii intalnesti astazi prin Kotor par sa fie atat de balcanici incat printre ei va veti putea simti mai ceva ca acasa in Romania; vecinii lor croati au o gramada de bancuri malitioase despre muntenegreni, afirmand ca ar fi cei mai lenesi oameni din lume si povestind cu seriozitate amuzanta despre tanarul flacau muntenegrean care dupa o noapte intreaga de somn se trezeste la 11, iar la 12 se declara obosit si vrea sa mai doarma putin, etc; e adevarat ca trecand granita din Croatia in Muntenegru vezi usor diferenta dintre ordinea si curatenia occidentala a croatilor si dezordinea curat balcanica a muntenegrenilor, dar e sigur si faptul ca muntenegrenii au monopolizat in coltul acesta de lume, si nu intotdeauna meritat, intreaga atentie de care se bucura oltenii, moldovenii si ardelenii la un loc in bancurile noastre.

Insa desi sunt locuitori ai unei tari mici, sarace si muntoase, avand frumusetea locurilor ca principala avutie nationala, muntenegrenii par ferm hotarati sa intoarca spatele trecutului lor istoric alaturi de Serbia si sa sara in bratele Europei chiar si fara voia ei; Muntenegru fiind singura tara care a adoptat euro ca moneda oficiala, desi nici nu face parte din Uniune, si nici nu pare sa aiba curand sanse sa adere la ea; iar fata de preturile din Dubrovnik, preturile din Muntenegru par amuzant de mici; Muntenegru pare a fi "tara lui un euro"...

Si inca ceva: neaparat trebuie gustat vinul rosu muntenegrean, Vranac: pro corde. Chiar si croatii recunosc asta!

5 comentarii:

  1. Faina prezentarea, mi-as fi dorit-o si pe AmFostAcolo.ro... Daca doresti, poti scrie acolo un scurt rezumat, cu link catre blogul tau :)
    PS: acolo = aici Vacanta in Kotor, Perast, Risan, Tivat :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost la Kotor de doua ori in timpul unui concediu si mi-a placut foarte mult. E un peisaj absolut fascinant care iti ramane in memoria afectiva.Oamenii sunt si ei extraordinari, ca si locurile.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, e un loc de neuitat. m-as intoarce acolo oricand. si acum imi amintesc inaltimile de deasupra golfului, care parca se pravalesc in golf...

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu as vrea sa ajung anul acesta :).

    RăspundețiȘtergere