Noto, Sicilia: capitala barocului sicilian

La sosirea in Noto am fost foarte dezamagit, afland ca marea atractie a oraselului este barocul sicilian al cladirilor din vechiul sau centru; calatorisem pana atunci prin cateva locatii excesiv de baroce si facusem un fel de alergie la arhitectura baroca: pur si simplu nu mai voiam sa vad nimic baroc! Insa am realizat foarte repede ca Noto este un loc incantator, parca desprins din povesti; povesti baroce, ce-i drept; asa ca in Noto am facut iarasi pace cu barocul.


Noto este in coltul sud-estic al Siciliei, la vreo 32 de kilometri de Siracusa; cum se zice pe la noi: mai faci un pas, si cazi de pe harta. Are doar vreo 23.000 de locuitori, iar aerul sau este cel al unei comune mai rasarite in care printr-un miracol locuitorii s-au pomenit peste noapte oraseni; practic nu imi aduc aminte sa fi vazut in Noto un singur om grabit sau nervos, ci doar batranei simpatici care jucau sah in parc, citeau ziarul la o cafea sau o racoritoare ori se plimbau agale pe strazi, fara nici cea mai mica grija. Dar ce orasel! Noto face de ras orice fantasma baroca, oricat de exaltata: pe cat de mic este oraselul, pe atat de monumentale, impunatoare si festive arata toate cladirile din vechiul sau centrul baroc! Iar daca adaugi si faptul ca centrul vechi din Noto, asa superb cum este, este foarte putin circulat de pietoni, iti vei da seama de ce in Noto te astepti mereu sa apara cineva si sa iti spuna: zambeste, esti la camera ascunsa! Evident, acesta nu este un oras baroc, ci doar un urias decor de Hollywood, pentru filme baroce!

Este foarte adevarat, cladirile din Noto sunt construite intr-un stil aparte de baroc, numit barocul sicilian; fara sa fiu un specialist, as spune ca este mult mai luminos, mai diafan si mai neincarcat decat barocul pe care il vazusem eu prin alte locuri si de la care facusem alergie; iar piatra din care sunt construite cladirile din Noto este una foarte deschisa la culoare si cu o nuanta galbuie, care da cladirilor, strazilor si orasului in intregime o alura solara si foarte siciliana, in acelasi timp.

Dar cum de a ajuns un orasel atat de mic, uitat in capatul sud-estic al Siciliei, sa posede un centru vechi care le poate inverzi de invidie chiar si pe cele mai frumoase orase ale Europei? Cutremurul din 1693 a provocat mari distrugeri nu doar in Catania, ci si in Noto; Noto a fost ras de pe fata pamantului, asa ca nobilul Giovanni Battista Landolina, marchiz di San Alfano si personaj extrem de influent la nivel local, a coordonat si sustinut financiar reconstruirea orasului pe malul opus al raului Asinaro, mai aproape de Marea Ionica; iar arhitectii gasiti de el aveau preferinte estetice atat de clar conturate, incat au reconstruit intregul oras in stilul barocului sicilian!






Ce sa vezi in Noto? Raspunsul este simplu: tot ce este in centrul vechi din Noto merita vazut! Noto in intregime este un urias spectacol baroc, in care nu trebuie ratata nicio scena; iar cladirile din Noto sunt numai una si una, atat de frumoase incat nu stii la care dintre ele sa te uiti: Palazzo Ducezio (in care se afla primaria orasului), Cattedrale di San Nicolò (finalizata in 1776), bisericile Chiesa di Santa Chiara, Chiesa di San Domenico, Chiesa di Montevergini, San Carlo al Corso si palatele de pe Via Cavour.

Iar daca iti place barocul sicilian atunci merita sa mai vizitezi in apropriere de Noto si oraselele Ragusa Ibla si Modica; din moment ce tocmai ma vindecasem de alergia la baroc nu am simtit nevoia sa fac excese cu barocul, ca sa nu recidivez, insa un localnic mi-a spus ca daca ajung sa le vad pe cele doua o sa uit imediat de Noto; de altfel, intreaga regiune Val di Noto (valea Noto, cu oraselele Noto, Ragusa, Modica, Palazzolo Acreide si Scicli) impreuna cu orasele invecinate Catania, Caltagirone si Militello in Val di Catania constituie un adevarat sanctuar al barocului sicilian si este inscrisa ca obiectiv pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu