Siracusa, Sicilia: acasa la Arhimede

Are mai bine de 2.700 de ani de istorie, iar in antichitate a fost o mare rivala a Atenei si unul dintre cele mai puternice orase ale Mediteranei; astazi insa este cunoscuta nu doar pentru vestigiile ei grecesti sau pentru ca aici a trait faimosul Arhimede, ci si pentru incantatoarele cladiri baroce din insula Ortigia; asa se face ca Siracusa este inscrisa pe lista obiectivelor UNESCO si este una dintre atractiile majore ale Siciliei.


Cu o vechime urbana absolut impresionanta, Siracusa a luat fiinta la 733 i. Chr., ca si colonie greceasca, si a cunoscut o cariera de exceptie intre orasele Greciei antice; intai a dominat Sicilia, numita pe atunci Magna Graecia - Grecia Mare, infiintand prin insula mai multe colonii proprii, printre care Cephaloedium (azi Cefalu), Tauromenium (Taormina), Zancle (Messina) si Selinus (Selinunte); apoi impreuna cu alte orase grecesti i-a invins pe cartaginezi in 480 i. Chr.; iar in 413 i. Chr. a invins chiar si Atena, liderul politic al lumii grecesti, devenind cel mai puternic oras-stat al Mediteranei. Apoi a venit decaderea: in 211 i. Chr. Siracusa a cazut in fata romanilor, iar in 878 a fost arsa de arabi, si nu a mai reusit niciodata sa ajunga la stralucirea ei de altadata.

Siracusa este inscrisa pe lista UNESCO, iar atractiile ei sunt concentrate in trei zone; in primul rand este vechiul cartier Neapolis al Siracusei antice, in care sunt vestigiile antice Latomia del Paradiso (cu faimoasa Orecchio di Dioniso), teatrul grecesc (construit incepand cu sec. 6 i. Chr. si devenit cel mai mare din Sicilia) si amfiteatrul roman din sec. 3; iar in Necropoli Groticelli colt cu Via Teracati este asa-zisul mormant al lui Arhimede, marele geniu al Siracusei, ucis in anul 212 i. Chr. de un soldat roman, in timpul celui de al doilea razboi punic.

Apoi este insula Ortigia, unde a fost nucleul vechii Siracuse antice; aici se afla templul doric al lui Apollo (construit in 575 i. Chr.), Fonte Aretusa (faimoasa, desi nu prea inteleg de ce: un helesteu placut cu papirus egiptean si cu rate, numai bun pentru cateva fotografii turistice, si cam atat) si Castello Maniace (construit in 1239 de imparatul german Frederic II); si tot in insula Ortigia se afla inima baroca a Siracusei si locul ei cel mai incantator, Piazza del Duomo, cu Duomo (catedrala) si cu primaria orasului; initial templu doric dedicat zeitei Atena, apoi transformat in biserica bizantina in sec. 7, Duomo a devenit minunatia baroca de astazi dupa cutremurul din 1693.







Ar mai fi de notat necropola de la Pantalica, aflata intre oraselele Ferla si Sortino, la mica distanta de Siracusa; avand peste 5.000 de morminte din secolele 13-7 i.e.n., uriasa necropola este inscrisa alaturi de Siracusa pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.

In fine, la 8 km nord de Siracusa este castelul Eurialo, construit in 402 i. Chr. de catre greci, al carui sistem de aparare a fost imbunatatit de insusi Arhimede cu un pod mobil, transee si catapulte. Avand ziduri de 15 metri, castelul ofera o vedere spectaculoasa asupra coastei siracusane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu