Brasov, Sibiu, Sighisoara: tripleta de aur a oraselor trasilvane cladite de sasi. In fiecare din ele poti plonja in istorie, afland Transilvania de acum cateva secole: Transilvania burgurilor infloritoare ridicate de sasi la marginea lumii apusene, la doi pasi de terenul de vanatoare al tatarilor, si apoi al turcilor.
Plonjeul in istorie reuseste cel mai bine in Sighisoara: parca incremenita in timp (mai ales Cetatea), si ceva mai ramasa in urma ca dinamism si prosperitate, fata de Brasov si Sibiu; spre marele ei noroc, pentru ca Sighisoara pastreaza cel mai bine aerul cuminte si asezat al vechilor orase sasesti.
Cetatea e ridicata in 1191; intr-o epoca in care la sud si la est de Carpati inca nu se ridica nimic, ci doar se pasteau turmele nomazilor veniti din Asia, colonistii sasi ridicau aici un burg ca in Germania natala. Iar astazi Cetatea cuprinde vreo 150 de case locuite, din care se pare ca majoritatea sunt vechi de cel putin 300 de ani; ce asemenea loc mai gasesti aici, in Romania?
Poate ca Cetatea Sighisoarei e usor supralicitata in prezentarile turistice, atunci cand se afirma despre ea ca a pastrat intocmai universul medieval, etc, etc, etc; propaganda turistica (cu intentii laudabile: de ne-ar fi asta pacatul cel mai mare, bine ar fi!...), care nu ii micsoreaza cu nimic meritele: Cetatea iti ofera un fermecator salt in timp, de cel putin trei secole, in lumea demult apusa a mestesugarilor si negustorilor sasi care si-au facut patrie in acest colt al Transilvaniei.
Piata Cetatii, inima vechiului burg sasesc; zice-se ca aici se judecau procesele si aveau loc executiile, si ca tot aici era si stalpul infamiei, de care erau legati raufacatorii; iar mai jos este Casa cu Cerb, ridicata in secolul XVII si socotita ”un exemplar de exceptie al Renasterii trasilvanene”.
Iata si batranul Turn cu Ceas, care pazeste intrarea in Cetate inca din secolul XIV:
Piata Muzeului, cu Casa Vlad Dracul in stanga; zice-se ca Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes, ar fi locuit aici intre 1431 si 1436 (sau poate e doar mistificare, in scopuri de propaganda turistica?); iar in dreapta e Casa Mann, numita mai des Casa Venetiana datorita goticului venetian in care e construita.
Turnul Cizmarilor:
Si Turnul Croitorilor, deasupra uneia dintre intrarile in Cetate:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu