Ce a insemnat drumul din New Delhi in Dharamshala: vreo 520 de kilometri, din care vreo 300 parcursi pe ceva numit de indieni „autostrada”, iar restul pe niste drumuri imposibile, care fac de ras traficul cel mai insuportabil de la noi; aproape 13 ore de mers cu masina, nenumarate depasiri, claxoane, slalom printre motociclete, carute, pietoni si vaci (sa-i deie Dumnezeu sanatate soferului nostru, un nepalez din Dharamshala pe nume Rinkuya, ca de multe belele auto ne-a scapat); nenumarate camioane Tata, multe din ele fara geamuri, usi sau oglinzi retrovizoare, dar colorate ca-n basme:
...nenumarati motociclisti cu barba si turbane, de etnie sikh sau punjabi:
...la care se adaugau uneori niscaiva maimute pe marginea drumului, de care am fost sfatuiti sa ne ferim cu mare grija, ca nu cumva sa ne muste sau zgarie, intrucat poarta un virus fatal pentru oameni... chiar daca pentru asta e nevoie sa le dam mancarea noastra din mana:
Mai erau si orasele mici, prafuite si incredibil de haotice, cu cladiri care arata ca si cum s-ar prabusi in secunda urmatoare, si cu o aglomeratie neverosimila de masini, motociclete, biciclete, claxoane si pietoni de-a valma pe strada; cum e oraselul Una din nord, de la granita dintre Punjab si Himachal Pradesh, nu foarte departe de Dharamshala:
Da, asa cum am fost preveniti, drumul in sine a fost o experienta; de neuitat. Si ne-a oferit ocazia sa vedem India de nord fara farduri ori zorzoane turistice: saraca, haotica, arsa de soare, prafuita.
Cineva spunea ca odata ajuns in India nu ai de ales: ori o iubesti, ori o urasti. Inca e prea devreme sa pot spune ca o iubesc; dar sigur e prea tarziu sa o mai urasc. Alea iacta est.
Ce-si face omul cu mina lui... turism in India se numeste.
RăspundețiȘtergerecomentariu necenzurat: cand eram in armata se spunea ca ce iti faci tu cu mana ta nu iti face nicio femeie:)... indiferent ca e adevarat au ba, turismul in India e ceva ce sigur-sigur merita incercat. una peste alta, imi place aici, si cu asta basta.
RăspundețiȘtergere