Despre Google+ s-a spus ca ar fi un Facebook killer, creat de Google special pentru a detrona Facebook de la sefia retelelor de socializare si inspirat puternic din acelasi Facebook. Insa diverse voci s-au grabit sa demonstreze ca Google+ nu este si nu are cum sa fie un Facebook killer, in primul rand din cauza prizei foarte reduse pe care o are la public Google+ fata de Facebook. Cat se poate de adevarat: astazi sunt foarte putini iubitorii de Google+, iar Facebook pare imbatabil in domeniul retelelor de socializare; dar presimt ca situatia se va schimba in cativa ani, si ca schimbarea va conta pentru orice utilizator de Internet, indiferent ca astazi este sau nu un fan al serviciilor Google.
Conform unei stiri recente, un fost angajat al Google plecat la Microsoft a afirmat pe blogul sau ca Google+ a distrus compania. James Whittaker, care a condus o echipa a retelei de socializare Google+, a relatat ca Google s-a schimbat total odata cu inceperea lucrului la Google+; inainte compania dadea inginerilor sai timp si resurse pentru a fi creativi, astfel incat browserul Chrome si Gmail, doua proiecte de mare succes ale Google, fusesera pornite de angajatii Google in timpul liber; insa in ultima perioada Google se concentrase atat de mult pe Google+ incat orice alt proiect era considerat "o distractie". Google nu ar fi trebuit sa intre in competitie cu Facebook, a mai aratat Whittaker conform stirii din realitatea.net, care ma face sa ma intreb amuzat: oare Google+ este pe cale de a reusi performanta nefericita sa devina un Google killer?!
O alta stire recenta spune ca faimosul motor de cautare al Google va fi schimbat radical. Este adevarat, acest proces de schimbare ar putea dura mai multi ani; insa inca din urmatoarele luni Google va incepe sa listeze pentru cuvintele cautate nu doar obisnuita lista de link-uri albastre, ci mai multe detalii si chiar raspunsuri directe la intrebari, datorita incorporarii in motor a tehnologiei numite "cautare semantica"; bazata pe procesul de intelegere a sensului cuvintelor, noua formula de cautare va potrivi mai bine cuvintele cautate cu o baza de date uriasa (cu sute de milioane de "entitati") pe care Google a adunat-o in tacere in ultimii doi ani. (zf.ro)
Si tot saptamana asta am aflat ca Google a fost actionat in judecata de doua persoane in fata a doua curti federale americane, cu acuzatia ca ar fi supravegheat ilegal activitatea pe Internet a reclamantilor; acestia au motivat ca Google a utilizat un cod pentru a dezactiva protectia de securitate a Safari, browserul de navigare pe Internet cu care Apple si-a dotat din fabrica laptopurile, tabletele si telefoanele, dupa care a utilizat „cookies” pentru a supraveghea in detaliu activitatea pe Internet a detinatorilor de produse Apple, fara permisiunea acestora. De remarcat este si faptul ca mai exista inca cel putin zece procese similare, care au fost deschise impotriva Google in fata unor curti de justitie din Statele Unite in februarie 2012.
Una peste alta, din cele de mai sus eu inteleg urmatoarele: 1. Google pare extrem de decis sa ne socializeze in reteaua lui, si lucreaza ca o albinuta harnica la Google+ in pofida faptului ca el pare sortit esecului; 2. in domeniul motoarelor de cautare pe Internet Google face ce face si reuseste mereu sa fie cu multi pasi in fata concurentilor; 3. Google este posesorul unei cantitati uriase de informatii din totalul celor vehiculate pe Internet si pare dispus sa ocoleasca si legea pentru a le obtine, devenind usor-usor un Big Brother al intregii lumi virtuale. Google se arata astazi atat de preocupat sa ne ofere o multime de servicii (gratuite!) pe Internet si sa adune informatii despre tot ce misca pe planeta incat nu mi s-ar parea nimic spectaculos sa aiba un plan sistematic de “ocupare” a Internetului, prin intermediul serviciilor pe care le ofera acum sau pe care le va oferi in viitor; deci nu isi poate permite sa nu aiba in colectia sa de servicii pe Internet si o ditamai retea de socializare, si detine resurse enorme pe care este dispus sa le concentreze pentru a avea o asemenea retea; asa ca Google ori va reusi (habar nu am cum si cand) sa propulseze Google+ in topul retelelor de socializare, ori, in cel mai rau caz, se va enerva si dupa o mica incordare isi va cumpara una deja ajunsa in top.
Intr-un scenariu probabil, undeva in viitorul nu foarte indepartat ne-am putea pomeni inconjurati de servicii Google si dependenti de ele, navigand zilnic pe un Internet dominat de Google; deja sunt Google Search, Gmail, Blogger, Google+, iGoogle, Chrome, Google Docs, Google Groups, Picasa, YouTube, AdSense, AdWords si cate si mai cate; iar informatii despre noi si despre tot ce facem noi ar putea fi stocate constiincios si silentios in acea gigantica baza de date a Google, in timp ce noi am face zarva mai departe in batalii virtuale inutile dar frumoase, precum cea cu ACTA. Chiar am o curiozitate, oare adeptii teoriei conspiratiei ce parere au despre Google?!...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu