Roma, altfel

Roma este una dintre marile atractii turistice ale lumii cu o imagine mult erodata de clisee turistice; si mai toate ghidurile despre Roma o abordeaza sub aceeasi schema stereotipa, repetata iar si iar: Colosseum, Forumul Roman, Panteon, Treptele spaniole, Fontana di Trevi, Vatican, Piazza Navona, Campo dei Fiori, Piazza Venezia etc; asa ca exact despre acestea nu voi spune azi niciun cuvant; dimpotriva, astazi voi scrie despre Roma, altfel.


Ostia Antica

Cea mai buna modalitate sa iti faci o idee despre cum era Roma antica, atunci cand era in apogeul puterii ei, este sa vizitezi Ostia Antica; este la mica distanta de Roma si se ajunge foarte usor acolo, luand intai metroul B pana in Piramide (Ostiense) iar apoi Ferrovia regionale Roma-Lido, cu care se merge doar opt statii. Si chiar daca Ostia Antica este de fapt in afara Romei, ea este atat de aproape de Roma si atat de legata de ea incat o socotesc fara nicio ezitare ca una dintre atractiile Romei.

In antichitate Ostia Antica era portul care deservea Roma, iesirea la mare a uriasei metropole imperiale; asa ca inflorirea ei s-a datorat pur si simplu situarii intre aceste doua gigantice surse de prosperitate: marea si Roma; la care se adauga Tibrul, care pe atunci avea gura de varsare chiar la Ostia Antica, si care era principala artera de circulatie dintre Roma si Ostia. Asa ca cea mai mare parte din bogatiile imperiului intins pe trei continente treceau prin portul Ostiei inainte de a ajunge la Roma, pe barje plutind in amonte pe Tibru.

Dupa cateva secole de prosperitate natura a intors spatele Ostiei, luandu-i si Tibrul, si iesirea la mare: Tibrul si-a schimbat cursul intr-un mod neasteptat, iar marea s-a retras cativa kilometri, lasand Ostia Antica pe uscat, fara nepretuitul ei port prin care bogatiile imperiului puteau trece catre Roma. Undeva prin secolul 4 gloria Ostiei Antice a apus definitiv, iar acum vreo 1.000 de ani a fost pur si simplu parasita.

Astazi Ostia Antica este un intins parc arheologic presarat cu vestigiile bine conservate ale unei lumi demult apuse; asa ca vei gasi aici strazi (cea principala fiind numita Decumanus Maximus), temple, terme, un forum, un capitoliu, insula (bloc de apartamente), case de locuit, magazine, depozite; la care se adauga un muzeu si o mana de turisti, vizibil impresionati de oraselul in ruine. Vizitarea pe indelete a Ostiei Antice poate lua trei ore pe putin, iar parcul arheologic este atat de mare incat e usor sa te ratacesti prin el; insa locul este tacut si presarat cu copaci umbrosi, iar linistea fermecatoare a Ostiei Antice te lasa sa auzi franturi din povestea gloriei ei de altadata.




Seara, pe malul Tibrului

O plimbare de voie pe malul Tibrului iti poate dezvalui o alta fateta a Romei care merita vazuta: Lungotevere ("de-a lungul Tibrului"), adica strazile ce flancheaza Tibrul de o parte si de alta, impreuna cu podurile peste Tibru si cu imaginile cladirilor din vecinatate oglindite in Tibru. Nimic de zis, Lungotevere merita o plimbare si pe timpul zilei, insa seara si noaptea el devine irezistibil.




Lido di Ostia

Daca tot ai ajuns la Ostia Antica poti merge mai departe cu trenul regional inca doua-trei statii, pentru a vedea si ceea ce se poate numi plaja Romei: Lido di Ostia, scaldata de valurile Marii Tireniene. Plaja este una cat se poate de obisnuita, insa aproprierea ei de Roma (unde numai plaje nu te-ai astepta sa gasesti) o face de-a dreptul pretioasa.



Castelul Sant` Angelo

Timp de 1.000 de ani castelul Sant` Angelo a fost resedinta papala; iar in caz de nevoie papii se puteau refugia aici din Vatican, urmand traseul unui viaduct; insa primele constructii aici dateaza din antichitate, imparatul Hadrian (urmasul marelui Traian) ridicandu-si aici un mausoleum circular in anii 123-139, iar imparatul Aurelian (nu mai putin celebru in istoria noastra, intrucat a ordonat parasirea Daciei de catre romani) fortificand locul in 271, ca parte a zidurilor de aparare ale Romei.

Astazi castelul Sant` Angelo se afla pe teritoriul micului stat Vatican; are apartamente papale cu fresce renascentiste si o colectie de arme si armuri intinsa pe multe secole; castelul ofera o vedere buna asupra Tibrului, iar impreuna cu Ponte Sant` Angelo (construit in 133 de imparatul Hadrian) compune una dintre imaginile cu totul aparte ale Romei.



Panorama Romei, din Vatican

Trebuie sa recunosc ca Vaticanul nu mi-a placut niciodata prea mult: ceea ce vad eu in el este doar o cetate a trufiei si a opulentei, ai carei conducatori, adesea ipocriti si lacomi, s-au amestecat nepermis de mult in viata lumeasca, neezitand sa incurajeze raspandirea credintei catolice cu sabia in mana. Iar astazi Muzeele Vaticanului si Capela Sixtina sunt printre locurile din Roma pe care valuri si valuri de turisti isi doresc pur si simplu sa le bifeze: cum sa vii la Roma si sa nu vezi Capela Sixtina?, este o prejudecata turistica pe cat de raspandita, pe atat de snoaba, a celor dependenti de clisee turistice.

Exista insa in Vatican un loc care, desi nu este extrem de popular, merita din plin sa fie vizitat: domul din Basilica Sf. Pietro, de unde in fata ta se va deschide panorama fabuloasa a Romei, precum si a cetatii Vaticanului impreuna cu Giardini Vaticani si cu Piazza San Pietro; si unde cuvintele sunt de prisos…




2 comentarii:

  1. Frumos, exact asta caut si eu in calatorii, locuri inedite. Am fost in Roma in urma cu multi ani, dar n-am putut sa vizitez cat as fi vrut. Nu pot spune ca m-a impresionat Roma de azi, dar cu siguranta as vrea sa o revad. Si, da, am aruncat atunci un banut in Fontana di Trevi :D Iar ideile tale de vazut pe acolo sunt excelente :)

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc, Mira.
    da, o buna parte din centrul istoric al Romei are un aer kitschos, si ofera mai putin decat promite; in mod sigur e pentru turisti comozi.
    iar cunoscatorii spun despre Roma ca are si o parte ascunsa, stiuta de foarte putini: comorile Romei; asa ca data viitoare cand ajung in Roma ii voi vana comorile...

    RăspundețiȘtergere