Mai bine de o zi pe drum, trei avioane schimbate,
două nopţi aproape nedormite, arşiţa din Istanbul şi umezeala sufocantă din
Delhi, acesta ar fi rezumatul drumului din Bucureşti în Ladakh. Dar ce mai
contează? Iată-mă înapoi în Leh, capitala înaltă şi arsă de soare a Micului
Tibet.
După ce am rezolvat formalităţile şi pentru ultimul
avion, din Delhi spre Leh, primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi caut
drogul favorit, ca orice dependent care se respectă. Atât că viciul meu se
numeşte aloo paratha with pickle and curd, adică lipiuţe de cartofi cu
murăturici indiene din acelea iuţi şi cu iaurt, pentru stingerea eventualelor
incendii. La care am adăugat trei ceaiuri negre cu lapte, să înec definitiv
porţia dublă de pickle. Aşa arată fericirea, mă gândeam: un mic dejun
indian, simplu şi fără fasoane. La care se adaugă gândul că în următoarele
dimineţi va fi la fel, fireşte…
Prima zi în Leh a fost de acomodare: la altitudine,
la soare, la praf, la eternele probleme cu comunicaţiile, care văd că rămân
aceleaşi de fiecare dată când ajung în Leh. Însă a doua zi de dimineată mă
simţeam aproape complet refăcut după toată tevatura drumului şi aveam deja mâncărimi
în tălpi, ici-colo. Aşa că gazda mea, un ladakhi musulman, m-a privit lung, cu
mirare, şi mi-a zis: e sărbătoare în Phyang, nu ştii? De ce nu mergi acolo?
Ba bine că nu, mi-am zis. V-am mai povestit
şi în alte dăţi, sunt norocos cât cuprinde când călătoresc, cum ajung pe undeva
dau nas în nas cu tot felul de sărbători locale, de zici că am magnet la ele. Aşa
că nici nu am mai stat pe gânduri, ci am tăiat-o ca din puşcă să-mi găsesc un gari
spre Phyang: autobuz, taxi, orice o fi, dar gari - vehicol - să fie.
Autobuzul de Phyang plecase deja, aşa că am urcat val-vâtej
în maşinuţa unui ladakhi tânăr şi cumsecade pe nume Tundup. Doar soarta mi-l
putea scoate în cale pe Tundup, mi-am zis în gând după ce omul îmi spuse că e originar
din Sakti, un loc pe care plănuisem deja să-l explorez mai amănunţit. Ce zici,
vrei să mă duci tu în Sakti?, l-am întrebat într-o doară pe şoferul meu
karmic. Fireşte, sir, îmi răspunse serios Tundup, acolo am crescut,
deci te duc oriunde vrei pe acolo.
De Phyang nu mai auzisem niciodată, deşi e la o
distanţă mică de Leh şi are o mânăstire frumoasă şi destul de veche, ridicată
pe la 1515. Iar sărbătoarea spre care mă îndreptam orbeşte, fără să am nici cel
mai mic habar de ea, s-a dovedit a fi chiar sărbătoarea anuală a mânăstirii
Phyang. Când m-am apropiat de curtea mânăstirii am auzit muzica inconfundabilă
a tobelor şi alămurilor tibetane şi nu mi-a venit a crede: oare ce se aude
acolo o fi chiar ce sper eu să fie?
Da, în curtea mânăstirii sărbătoarea începuse, iar câţiva
călugări buddhişti îmbrăcaţi în costume fastuoase şi purtând măşti viu colorate
deja dansau cham: un dans sacru, lent şi solemn, specific buddhismului tibetan,
în care dansatorii descriu în mişcări, pe sunete care îţi ridică părul pe cap, evenimente
din viaţa lui Padmasambhava, părintele buddhismului tibetan. Iar eu încă nu mai
văzusem niciodată cham pe viu, în pofida încăpăţânării mele de-a rătăci
mereu prin locuri în care cham e la el acasă, vă daţi seama?
De fapt cham e un fel de poveste foarte complicată,
în care mişcările dansatorilor, ritualul, costumele şi sunetele dau împreună ceva
absolut impresionant. Însă plecasem de acasă într-o asemenea viteză încât îmi uitasem
telefonul în priză în cameră. Camera mea foto nu face decât poze, aşa că a trebuit,
cu tot regretul, să recunosc că la un spectacol cu totul aparte ca acesta nu
pot filma nimic, ci pot doar fotografia. Aşa că cine nu mă crede nu are decât
să caute cham pe google ori să dea o fugă până aici, ce mare lucru?
Câteva ore mai târziu am profitat de o mică pauză între
dansuri pentru a da o fugă până la bucătăriile improvizate în afara curţii
mânăstirii. Îmi era foame, aşa că am cerut unei localnice ladakhi o porţie de noodles.
50 de rupii o porţie mică, îmi zise ea, şi îmi puse noodles într-o
farfurioară de carton. Apoi se opri, se uită la mine, se uită la ce mai
rămăsese în oala în care gătise şi se răzgândi, aşa că îmi umplu cu vârf şi
îndesat o farfurie mare, în care deşertă şi farfuria mică. Îmi pusese mie tot
ce mai avea în oală, aşa de înfometat arătam. După care puse capacul pe oală,
mă privi lung şi îmi întinse farfuria plină ochi cu noodles. Eşti un bărbat
norocos, îmi zise cu năduf. Ştiu, i-am răspuns…
Postează mai des
RăspundețiȘtergereAm inteles :)
ȘtergereNorocosule! Cred că ai savurat pe deplin momentul!
RăspundețiȘtergere